Dé trimsalon voor hoofddorp, heemstede, nieuw-vennep en omstreken

Specialisatie; Doodles

DÉ VOLLEDIGE VERZORGING VAN EN VOOR UW HOND,

VERTROUWD OP ÉÉN ADRES.


Hoeveel tijd moet er tussen de trimbeurten zitten?

Poedel/Doodle (knip) vachten

6 tot 8 maal per jaar

Ruwharige vachten

2 tot 4 maal per jaar

Spaniel/ retriever vachten

4 tot 6 maal per jaar


TRIMMEN is een verzamelnaam voor plukken - knippen - effileren - scheren -  uitkammen/borstelen - ontwollen - wassen - drogen

WASSEN: Standaard wassen wij de honden 2x opvolgend en wanneer nodig een conditioner. De keuze van shampoo en conditioner heeft betrekking op het soort vacht van de hond.

FÖHNEN: De honden worden na het wassen gedroogd met een waterblazer. Het overtollige water wordt als het ware uit de vacht geblazen. Voordeel hiervan is, is dat de vacht minder te lijden heeft dan wanneer deze wordt gedroogd met een reguliere föhn, die veel te heet wordt en dus de vacht kan uitdrogen en/of beschadigen + dat het veel te lang duurt voordat de vacht droog is.

PLUKKEN: Is het met de hand of trimmes verwijderen van loszittend, dood haar. Het ruwe haar valt niet vanzelf uit en moet verwijderd worden om de nieuwe vacht ruimte te geven zich te ontwikkelen. Wanneer een ruwharige hond niet geplukt wordt is de kans op huidaandoeningen groter.

Voorbeelden van honden met plukvachten zijn: Ruwharige Teckel, Cairn Terrier, Schnauzer, Fox Terrier, Airdale Terrier.

KNIPPEN, SCHEREN, EFFILEREN: De vacht inkorten d.m.v. (effileer) schaar of tondeuse. Bij effileren wordt de vacht ingekort en/of uitgedund met een speciaal getande schaar.

Honden met een knipvacht: Poedel, Doodle, Bichon Frise, Lagotto Romagnolo.

Voorbeelden van honden met een effileervacht (=inkorten of uitdunnen) zijn: Shi-Tzu, Boomer, Malthezer, Lhasa Apso.

Deze knip-en effileer methode waarbij de vacht wordt ingekort zijn ook gecombineerd mogelijk, zoals scheren/knippen of scheren/effileren. Het scheren heeft vooral betrekking op het lijfje, waarbij de poten, het hoofdje en de staart worden geknipt of geëffileerd.

UITKAMMEN, BORSTELEN EN ONTWOLLEN: De behandeling die hierbij hoort is de was- en blaas methode. De hond wordt gewassen waarbij wij de shampoo een tijdje laten intrekken. Veel haar laat dan al los en valt in bad. Bij het drogen zullen de oude haren worden weggeblazen en is er weer ruimte voor de nieuwe vacht.

Voorbeelden van honden die wel hulp kunnen gebruiken tijdens de rui zijn: Duitse- en Zwitserse herder, Groenendaeler, Berner Sennen, Schotse Collie, Newfoundlander.

PUPPYTRIM
Heeft uw hond alle entingen gehad, dan kunt u al een bezoek brengen aan de trimsalon voor een puppytrim. Op een speelse manier went de hond aan de trimtafel, de föhn, de tondeuse, de schaar, de borstel en ga zo maar door. Hoe eerder het dier hiermee in aanraking komt, hoe minder eng een bezoek aan een trimsalon is. Hier een opname van een Boomer puppy van 16 weken oud die voor de eerste keer kennismaakte met onze trimsalon.



HOE KAN HET DAT ALLE HONDEN VERHAREN?

Alle honden, ongeacht ras of formaat, worden geboren met dezelfde haargroeicyclus. Deze cyclus die van nature voorkomt bij honden noemen wij ook wel een mozaïek verharing. Omdat niet alle haren dezelfde leeftijd hebben laten ze op verschillende momenten los. Dit houdt in dat op ongeveer 90% van het lichaam wel ergens haren worden vervangen voor nieuwe. Op deze manier blijft het kwetsbare velletje van de hond altijd beschermd door een gezonde vacht.

Een vachtgroeicyclus is opgebouwd uit 3 stadia: 1. de groeifase, 2. de overgangsfase & 3. de rustfase. Op het moment dat een haar de rustfase heeft bereikt, zal deze haar de huid verlaten zodat een nieuwe haar die plaats inneemt. Dit gebeurt het hele jaar door, met een piek in het voor- en najaar. In de maanden november t/m januari zal de rui zover teruglopen, dat een hond bijna niet verhaard. Dit komt omdat het de donkerste maanden van het jaar zijn, en haar heeft o.a. lichtintensiteit nodig om te groeien.


Wolhaar en dekhaar

Alle honden hebben wolhaar en dekhaar. De mate waarin één van beiden voorkomt is per ras verschillend. Om ervoor te zorgen dat de huid van de hond zijn functie behoudt, zullen eerst de wolharen ruien. Deze vachtlaag heeft een mindere kwaliteit en heeft geen lange groeicyclus. Wanneer deze vachtlaag is vervangen voor een nieuwe, heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Weer op volle kracht gekomen, zullen de dekharen worden vervangen door nieuwe. Het gebeurt niet in één keer, waardoor de huid bedekt en beschermd blijft. Om deze reden vinden wij ook veel haar in huis.


 HOE STOP IK HET VERHAREN VAN MIJN HOND

Tijdens de verhaarperiodes, doorgaans in het voor- en najaar onder invloed van licht en temperatuur, worden de baasjes gek van de loslatende haren in huis, op de bank en de kleding. Massaal wordt er naar de borstel en allerlei andere materialen gegrepen om de hond fanatiek te ontdoen van het losse haar. Althans, dat is de bedoeling, want in de praktijk gebeurt er iets heel anders. Door dit fanatieke borstelen wordt niet alleen de loszittende onderwol uit de vacht verwijdered, maar ook de haren (zowel onderwol als dekharen) die nog niet hun uiteindelijke levensduur hebben bereikt. Deze haren zitten dus nog niet los. De traditionele ontwoltechnieken met fijne kam, hark, Furminiator of Coat King sorteren de ruiende wolharen niet, maar trekken onrijp en rijp zonder onderscheid in één haal eruit. Dit is absoluut niet gewenst. Daardoor zullen de haarknopjes met spoed nieuwe wolharen aanmaken. Deze wolharen zijn van mindere kwaliteit en heeft daardoor een kortere levensduur. Resultaat is een beschadigde vacht waardoor overmatig verharen en/of klitgevoeligheid in de hand wordt gewerkt.  Dit is vaak ook de klacht van vele hondeneigenaren, dat hun hond het hele jaar door verhaart.

Voorbeelden van kammen, harken, furminators die niet aan te raden zijn:






DE WASKUUR

Als wolharen aan vervanging toe zijn, is hun mantel niet meer gaaf. De haarschubben staan open of zijn afgebroken. Daardoor zuigen ze water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere exemplaren nemen geen water op, de haren die al wel schade hebben kunnen het voordeel van de twijfel hebben. Door het opbrengen van een shampoo verdwijnt vuil en vet van de haren. De haar zuigt, door langdurig inweken, vol met water en shampoo, wordt zwaar en zal in veel gevallen al loslaten tijdens het uitspoelen. Het uitschudden doet de twijfelgevallen loslaten. Dit uitschudden kunnen we extra ondersteunen door het inzetten van een zogenaamde waterblazer. Door middel van een stevige, niet warme luchtstroom blazen we alle, niet gave, uit de vacht, waardoor we zowel de hond als de vacht niet belasten. Het doorkammen of föhnen onder begeleiding van borstelen zal ook het gave deel van de wol loslaten en dat is ongewenst.

Na een week dient de procedure herhaalt te worden. Op deze wijze wordt de natuurlijke verharing beperkt tot één wolruiperiode per jaar, de echte kortharige uitgezonderd. Door na een week dezelfde wasbeurt te doen, komen de wolharen mee die iets jonger waren dan die van vorige week. De reguliere waskuur, toegepast op het liefst het hoogtepunt van de rui, omvat twee afspraken.

Echte kortharige zoals Boxers hebben door hun geringe haarlengte in de "zomerdaglichtperiode" tijd genoeg voor twee, soms wel drie verhaarcycli per seizoen. Voor hen werkt de waskuur uiteraard ook.

Hondentrimsalon Le-Garage heeft alle faciliteiten in huis om deze behandeling doeltreffend en duurzaam uit te voeren. Het helpt uw hond door zijn ruiperiode, voorkomt overmatig verharen, zorgt voor een schone, mooie en gezonde vacht en natuurlijk scheelt het u veel tijd en nog meer haar en rommel in huis.